hirek.JPG

linkek.jpgEgy ceruzaelem. Nagyjából ennyivel magasabb az új az első generációs Fabia Combinál, de ez a néhány centi váratlanul sokat jelent a csomagtartónak. A Fabiába most majdnem fél köbméternyi cucc fér, így nyaraláskor jöhet a hintaló és a mi drágánk hozhatja a nyolcadik pár cipőt is.

Van valami közös a kelet-közép-európai emberekben. Annál többre gondolok, ami a szocializmussal kijutott a régiónak, benne a több országban is vetített rajzfilmekkel és tévésorozatokkal a Lolka-Bolkától az akkor még csehszlovák Nők a pult mögöttig.

Itt nem vakítást és hivalkodást várnak el az emberek az autógyártóktól, inkább szolid, minőségi munkát, sok helyet, kedvező árat. A Skoda pontosan érzi, hogy milyen autóra van szüksége egy átlagos családnak Közép-Európa keleti felén.

Ilyen autó a Fabia Sedan és a Combi. Előbbi azonban eltűnik a palettáról, míg az új Combi jövő januárban leváltja elődjét, amelyre az első generáció 1,6 milliós darabszámából 640 000 jutott. A Skoda az újtól is legalább ekkora sikert vár, bár a Peugeot 207 SW mellé megérkezik egy másik kemény ellenfél, a kombi Clio is.

Csupán 7 milliméterrel hosszabb, de 4,6 centivel magasabb az új Combi az elődjénél, ami a csomagtartónak nagyon jót tett. 480 literesre gyarapodott, amit az ülések lehajtásával 1460-ra bővíthetünk. Ekkora autóban igen nagy teljesítmény közel másfél köbméteres csomagtartót kialakítani.

Sajnos a csomagtér padlója lejjebb van a lökhárítónál, ezért egy komódot nem tudunk csak úgy betolni és kihúzni, bicikliből viszont három is elfér lehajtott ülésekkel. A célcsoportnak ez fontos lehet, a Skoda továbbra is számít a sportoló, fiatal vagy fiatalos párokra a családi autót keresőkön kívül.

Józan keretek között maradt a motorválaszték. A leggyengébb, 1,2 literes benzines 60, a legerősebb TDI és a benzines 1,6-os is egyformán 105 lóerőt tud. Nemzetközi bemutatókon nehéz egyszerre jól fotózható és magyar zsebbel is érdekes verziót találni, de sikerült megcsípni a 70 lóerős benzinest szép színárnyalatban.

Ez a motor is háromhengeres, de az alapverzióval szemben hengerenként négy szelepe van. Amit lehet, azt mind kihozták belőle, meglepően jól elboldogult a kombi Fabiával. Méreteihez képest nagyon jó a nyomatéka közepes és kis fordulaton, finoman jár és bátran kihúzatható. A fedélzeti számítógép alapján 8,2 literes fogyasztással szálltunk ki az út végén, amit az autópályás szakasz dobott meg. Sztrádán a rövid váltóáttételek miatt keményen pörög a motor a törvényes 130-at tartva.

Végiggondolták. Ezt már a hátsó sorban konstatálom, ahol főként a fejtér tágas, de a kiskocsik világában a térdhely is jónak számít. A Fabia ügyesen végiggondolt autó. Kesztyűtartóból kettő is volt, mind a négy ajtóban van tárolóhely, az elsőkben egy gumipánt tartja a térképet. Fillérekbe kerül, de hasznos ötlet.

A csomagtartóban egy kampó található különféle szatyrok felakasztására, egy műanyag kerítéssel szeparálhatunk egy sarkot mondjuk az üdítős üvegeknek, hogy ne guruljanak szanaszét a boltból hazafelé, de vannak oldalrekeszek is. A takaróroló végét elég lenyomni, amitől a sínjében hátracsúszik és összetekeri magát, mint az Octavia Combiban vagy az Astra Caravanban.

Ezek az apróságok is tetszenek, de a Fabia attól jó, hogy a nagyobb fajsúlyú kérdésekben sem hibázik. Masszívnak érezni az autót, elöl kényelmesek az ülések és a határozott, stabil futóműben, a pontos kormányzásban is örömünket leltük.

Minden kulturáltan működik belül, puhán mozog a váltó, amely minden modellhez ötfokozatú, kivéve a jó erőben lévő 1,6-ost. Ehhez hatfokozatú, nem DSG-s automata is rendelhető.

Magyarországon nem egészen két hónap múlva, január harmadik hetében lesz a Fabia Combi bemutatója. Az árakat még nem tudjuk, csak az biztos, hogy a kínálatban négy benzines és háromféle dízelmotor szerepel.

forrás: vezess.hu