hirek.JPG

linkek.jpg
Képek
Durva Fabia Genfből

Eddig családi jellegét ismertük meg az új Fabiának, de megmutatkozott a sportosabb énje is. Az Octavia és a Superb viszont csak új motorokat kap.

A Genfi Autószalonon tartotta az új Fabia premierjét, de ez már nem izgalmas, hiszen már vezettük is az autót. De Fabiák között volt azért egy figyelmreméltó darab. A Genfi Autószalonon ugyanis leleplezték a Fabia S2000-es raliautó tanulmányváltozatát.

Bár igazán kiemelkedőt nem alkotott a WRC mezőnyében a Skoda, minden ralibarát kedveli a cseh márka versenyautóit. Két éve a gyári csapat kivonult a rali-világbajnokságról, de egyes privát csapatokat támogat. Elképzelhető viszont, hogy hamarosan újra láthatjuk őket, mégpedig már az új Fabiával.

A Nemzetközi Automobil Szövetség szeretné megszüntetni az elképesztően költséges WRC kategóriát, és helyébe lépne az S2000. Itt az autók ugyanúgy négykerék-hajtásúak, de motorjuk egyszerűbb, turbó nélküli 2,0 literes, és hajtásukban sincsenek elektromosan vezérelt drága elemek.

Jelenleg gyártótól függően 260-280 lóerő közötti teljesítményt értek el, hiszen a Toyota és a Volkswagen versenyautói már készen vannak. Ehhez az előírások szerint minimum 1150 kilogrammos tömeg társulhat.

Ezenkívül a gyorsaságot az alacsony súlypontnak és a széles nyomtávnak köszönheti a versenyautó. Ez jól látszik a képeken is, szinte az eredeti karosszéria mellett futnak a kerekek.

A Skoda célja egy olyan autó kifejlesztése volt, amely megfizethető privát csapatok vagy éppen új, fiatal tehetségek számára is, mind nemzeti, mind nemzetközi szinten. Amennyiben a WRC-ket kitiltják a nemzeti ralibajnokságokból a közeljövőben, a Fabia S2000 kiváló alternatíva lesz.

Ezen kívül érdemes megjegyezni, hogy a Genfi Autószalonon jelentették be, hogy új motorokkal bővül az Octavia és a Superb kínálata is. Leváltják a nem túl sikeres 2.0 FSI motort, helyébe egy újfejlesztésű 1,8 turbó kerül 160 lóerővel. A dízelkínálatban pedig a 105 lóerős 1.9 TDI-t váltják le egy 10 lóerővel erősebb öngyulladóssal.

forrás: vezess.hu