hirek.JPG

linkek.jpgSkoda Fabia 1,4

Go West!

A felszólítást a VW-konszernhez tartozó cseh Skoda gyár láthatóan komolyan veszi - nem is sikertelenül. Tavaly a mlada boleslav-i autógyártó eladásai éppen Nyugat-Európában bővültek a legdinamikusabban. A TotalCar által tesztelt 68 lóerős 1,4-es motorral szerelt Fabia arról is meggyőzött, hogy - ellentétben a gyártó szlogenével - nem új kategória, hanem új minőség született a Skodánál.

 A felső-közép kategóriás Octavia szerelési gondosságban, pontosságban eleinte jócskán elmaradt a VW-családhoz tartozó egyéb márkáktól. Tény, hogy a Fabia piacra dobását nem kapkodták el: a kétszer is elhalasztott premierrel időt nyertek az esetleges hibák orvoslására. A kategóriájában legtágasabb utastérrel büszkélkedő cseh modell - akármennyire is tagadják - a gyöngébb vásárlóerővel rendelkező piacokon egyértelműen a Felicia utódlásáról gondoskodik.

 A nagyobb tér egyértelműen az utasok kényelmét szolgálja: a Fabia vitathatatlanul a legtágasabb ebben a járműosztályban. A hátul ülők lábtere is imponáló, ám az ötödik utas bepréselése a viszonylag szűken nyíló hátsó ajtókon már jelzi a kategória határait. Ez a jelzés a mindössze 260 literes csomagtér esetében már komoly figyelmeztetés a családos vásárlóknak - talán jobb lesz várni a vásárlással a magyar piacon várhatóan tavasszal debütáló kombiváltozatig.

 A belső dizájn a VW egyéb márkáinak célszerűségét, ugyanakkor némi olcsóságból erényt kovácsoló puritanizmust sugall. Ez azonban csöppet sem bántó vagy elütő az autó egyébként tagadhatatlan műszaki erényeitől. Az alapváltozatban is magas komfort várja a Fabia utasait, olyan apró figyelmességekkel kiegészítve, mint az ajtók csukásával lassan kihúnyó belső fény, vagy a szimmetrikusan, egy kapcsolóval működtethető külső tükörállítás.

 A cseh modell egyebek mellett megkapta a VW komplett aktív és passzív biztonsági felszerelését - ezek közül is kiemelendő a legújabb generációs, változó kódokat használó indításgátló. A vezető oldali légzsák ugyan szériafelszerelés, viszont hiányoljuk az ebben a kategóriában felértékelődő aktív fejtámlát és az ütközéskor a pedálok kiakadását biztosító rendszert.

 Ami a motort illeti, rendkívül kiegyensúlyozott menetdinamikájú 1,4-essel autóztunk. Amolyan németes logikájú erőforrás, ahol a benzinesek már viszonylag alacsony fordulatszámon - 2500 körül - leadják maximális nyomatékukat. Ez persze meglátszik a fogyasztáson is: városban 8 liter fölött, és vegyes használat során sem mértünk 7,2 liternél kevesebbet. Ami a motorcsalád kétségtelen előnye, hogy a hengerfej és a motorblokk könnyűfémötvözetből készült és a vezérműtengelyt három helyen csapágyazták: a két technológia együttesen rendkívül csekély súrlódást, így csöndes, rezgésmentes motorjárást eredményezett.

 Ugyanezt szolgálja a többfúvókás, elektronikus gyújtással ellátott befecskendezés is, amihez ebben a kategóriában ritka elektronikus gázpedál is társul: a gázpedál és a fojtószelep között ebben az esetben nincs mechanikus kapcsolat. Mindezeknek köszönhetően ezzel az erőforrással a Fabia meglehetősen rugalmas vezetést tesz lehetővé, miközben a kocsiszekrénybe szűrődő motorzaj is csekély marad. Az elektrohidraulikus szervokormány kicsit katonás, de a kátyús magyar aszfalton, sportos vezetésnél is jól teljesít. Az autó úttartása egyébként is kiváló - sikerült kiküszöbölni a csapott fenekű modellekre jellemző hátsó futómű-pattogást.

 A magyar piacra a fapados alapkivitelt egyelőre nem vezették be, amit nyilván a vásárlói szokások és a konkurencia üzletpolitikája indokol. Az 1,0 literes 50 lóerős motorral szerelt változatot ráadásul fogasléces kormányművel szállítják - úgy tűnik nálunk kevésbé igényes piacokra. Ugyanakkor a Classic kivitelben is már alapfelszerelés az állítható magasságú kormány és a bekapcsolt fényszórókra figyelmeztető hangjelzés. A Comfort kivitel az 1,4-es motornál kezdődik és többek között ködfényszórókat, aszimmetrikusan dönthető hátsó üléstámlákat, állítható magasságú vezetőülést, elektromos ablakemelőket kínál.

 Az Elegance kivitelben számos finomság megtalálható, úgy mint a fűthető külső tükrök, illetve a műszerfalba süllyesztett hűtőtárolók. A különféle szolgáltatási csomagok összeválogatása azonban meglehetősen rafinált s számításaink szerint kíméletlenül üzletorientált. Magyarán, aki a minimális biztonságot szeretné maga és a családja számára, annak legalább egy 1,4-es motorral szerelt Fabiát kell vásárolnia, hiszen az 1,0 literes motorváltozathoz a ma már elengedhetetlen kellékek csak opcionálisan rendelhető.

E marketingszemlélet gyümölcse például, hogy az ABS blokkolásgátló ugyan valamennyi kivitelhez rendelhető - vagy csomagban alapfelszerelés -, de csak a nagyobb teljesítményű motorok választása esetén jár hozzá elektronikus fékerőelosztó rendszer. Márpedig ez esetben az itthon rendelhető 1,4-es motorok közül a húzósabbat kell választanunk (plusz 300 ezer forint költség), amely immár 100 lóerővel jeleskedik és 11,5 másodperc alatt gyorsul százas tempóra, miközben átlagfogyasztása a gyár szerint megegyezik az általunk próbált fapadosabb változatéval.

Hasonló kényszerpálya az is, hogy a (Magyarországon még nem kapható) 75 lóerős, 1,4 literes motortól felfelé választható csak automata sebességváltó. Nem újdonság, hiszen a VW Polóból már ismert az 1,9 literes SDI szívó dízelmotor, amely 64 lóereje ellenére viszonylag sportosan gyorsul, és csak 4,8 liter gázolajat fogyaszt.

Vissy László (Petőfi Rádió)
Korábban Favorit-, most Felicia-tulajdonosként elfogultsággal vádolhatnának. Mindazonáltal azt kell mondanom, hogy ez az autó nemcsak a Skoda, de a VW-konszern büszkesége lehet. Gyönyörű a külső dizájn és a belső sem kínál se többet, se kevesebbet, mint ami egy korszerű kisautótól manapság elvárható. A gazdag alapfelszereléshez tartozó 2 millió forintnál alig magasabb vételár veri a versenytársakét, ráadásul tíz éves átrozsdásodás elleni garanciát senki nem vállalt idáig e kategóriában. A nagy kérdés, hogy a magyarországi szervízhálózat miként követi mind eszközben, mind szakmai tudásban a mlada boleslavi nagy ugrást.

Autókölcsönzők

Általános az a vélemény, hogy olcsó a tartása és kevés javítást igényel. A biztosítók a magas műszaki tartalmat és a széleskörű biztonsági felszerelést kedvező díjtételekkel honorálják. Az EuRent képviselője kiemelte, hogy az általuk preferált 1,4 es 68 lóerős modell fogyasztása ugyan nem mindig hozza a gyári adatokat. Ezt ellensúlyozza, hogy bár az erőforrást 95-ös oktánszámú benzinhez fejlesztették ki, alacsonyabb oktánszámú üzemanyag felhasználását is lehetővé teszi a teljesítmény minimális csökkenése mellett. Az üzemeltető sem tapasztalt fokozott kopogást vagy idő előtti elhasználódást a 91-es benzin használata során