hirek.JPG

linkek.jpg
A takarékos Fabia


1.000 euróval indult útnak Hamburgból Gerhard Plattner a "spórolás világbajnoka", aki a 18.000 km-es utat, mely 31 európai országon át vezet, egy Skoda Fabia 1.4 TDI modellel teszi meg.
 
Az út célja az volt, hogy a kizárólag tankolásra felhasználható 1.000 euróból még valamennyi meg is maradjon a túra végén.

Milyen messzire juthat egy autóvezető 1.000 euronak megfelelő üzemanyaggal? Ezt a kérdést tette fel magának Gerhard Plattner az "Eco-Driver". 1.000 euroval felszerelkezve november 7-én indult Hamburgból Plattner négyhetes európai körútjára egy Skoda Fabiával. A hideg időjárás miatt a Fabiát téli gumiabroncsokkal szerelték fel, ami nemcsak a biztonságot, de az üzemanyag fogyasztást is növeli.

"Ebben az időpontban az alacsony hőmérséklet miatt a nyári gumiabroncsokkal való autózást biztonsági okokból már nem vállalom", mondta Plattner, akinek a túra keretében északon több ezer km-t kellett megtennie jéggel és hóval borított utakon. Ennek ellenére úgy gondolta, hogy az 1.000 euro üzemanyagpénzből még marad is valamennyi.

Plattner a túrára egy 3 hengeres 70 LE-s Skoda Fabia TDI-t választott, melynek az átlagfogyasztása 4,7 l/100 km. A menetrend, melyet az európai túra keretében számos előre eltervezett időpont miatt be kell tartani, nagyon szoros volt. "Emiatt a túl lassú vezetés nem megengedhető", mondta a spórolás világbajnoka, aki 80 km/h-s átlagsebességre törekedett.

"De nem is ez a túra célja. Sokkal inkább azt szeretném megmutatni, hogy a Skoda Fabia TDI-t kedvezőtlen feltételek mellett is lehet úgy vezetni, hogy a 4,7 l/100 km-es átlagfogyasztást betartják, sőt ez alá mennek." Ez utóbbira kellett törekednie Plattnernek, ellenkező esetben az 1,20 euro/liter európai átlag dízel üzemanyag árat figyelembe véve az 1.000 euro Hamburgtól 31 államon keresztül nem lett volna elegendő.

Gerhard Plattner a túrát Hamburgban kezdte, majd Dánia, Norvégia, Svédország, Finnország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Magyarország, Románia, Bulgária, Görögország, Olaszország, San Marino, Liechtenstein, Svájc, Monaco, Franciaország, Spanyolország, Portugália, Írország, Nagy-Britannia, Belgium, Luxemburg, Hollandia és ismét Hamburg következik. Magyarországra Gerhard Plattner november 18-án délelőtt érkezett meg.

Az út végén a hosszú távú utak specialistája mindössze 745,77 euróból jött ki. A rendkívül takarékos 51kW/70 LE teljesítményű dízel skoda átlagban mindössze 3,94 liter üzemanyaggal is megelégedett 100 kilométerenként, s a több hegyi szakaszt, illetve hóborította utat magában foglaló út alatt 81,88 km/h átlagsebességet ért el.

A teszt során Gerhard Plattner egyértelműen bebizonyította, hogy nem szükségszerűen akadályozza a forgalmat, aki ügyel a fogyasztásra, főleg akkor nem, ha az új Skoda Fabia 1.4 TDI-t vezetjük. A dízelmotoros Fabia azonban csak a fogyasztás terén spórolós; menetteljesítményei nem maradnak el a várttól. Ezért az osztrák autós újságíró nem a lehető legkisebb fogyasztás elérésére törekedett. "Azt szerettem volna megmutatni, hogy az új Skoda Fabia TDI-t kedvezőtlen útviszonyok között is lehet úgy vezetni, hogy az átlagfogyasztás nem haladja meg a 4,7 liter / 100 kilométeres értéket, hanem akár még alatta is maradhat." - mondja Plattner.

Plattner takarékossági receptje az alábbiakból áll: "Vezessünk körültekintően, hiszen amikor a fékpedálra lépünk, minden egyes alkalomkor energiát vesztünk. Ha piros lámpát kapunk érdemes leállítani a motort, ha 20 másodpercnél hosszabb ideig kell várakoznunk a zöld jelzésre." Mindezeknek köszönhetően Plattnernek gyakrabban kellett a szélvédőmosó folyadékot utántöltenie, mint tankolnia, s olajcsere miatt is csak egyszer kellett megszakítani az útját, mégpedig Portugáliában, pontosan 15.000 kilométernél.

Előtte azonban a Fabia útja Ausztriában a 2.020 méteres magasságban található tiroli Kühtaisattel szoroson át vezetett - hegynek felfelé. Az itteni útviszonyok kiválóan alkalmasak voltak a téli sportok űzéséhez, ám Plattner inkább a vezetésre koncentrált. Az Európa-vándort útja során mindössze egy dolog akadályozta, mégpedig egy komp, amely motorhiba miatt nem tudta átszállítani Plattnert és a Fabia-t Írországba. Mivel az útiterv rendkívül szoros volt, Plattner nem késlekedhetett, s Írország így kimaradt a Fabia útvonalából. Az itt elmaradt kilométereket Plattner a kontinensen pótolta, s így a tervezett 31 ország helyett "mindössze" harmincban járt.

Gerhard Plattner eredetileg az 1000 euróból megmaradt összegből csupán egy üveg pezsgőt szeretett volna vásárolni. A fennmaradó pénzből azonban a hamburgi Kollaustraße-i Shell-töltőállomáson, ahol Plattner utoljára tankolt akár több üveg, kiváló minőségű pezsgőre is futotta volna, ám a tesztpilóta megelégedett néhány korty ásványvízzel. "Meg kellett tanulnom, hogy nem csak az üzemanyagon, hanem saját kiadásaimon is spóroljak." - mondta Plattner az út végén. Négy hét távollét után pedig semmire sem vágyott jobban, mint "minél előbb hazaérni" - mégpedig a Fabia TDI-vel, "amely még dinamikus vezetési stílusnál is rendkívül takarékos".