hirek.JPG

linkek.jpgItt van, megérkezett, az új Fabia Combi!

Bár a hivatalos bemutatón még nincs túl, nekünk azért sikerült bekukkantani egy picit a szinfalak mögé :-)

Szemből első látásra majdnem ugyanaz mint kisebb testvére, kivéve hogy ezen projektoros fényszórók kaptak helyet a kissé tömzsinek mondható orrész elején. Ahogy közeledtem felé egyre inkább látszott, valamiben különbözik. A "B" oszlopig szinte ugyanaz mint kisebb testvére de innen hátrafelé egész más. A hosszabban ívelő vonalak, a tetőléc és a puttonyosan befejezett hátsó kifejezetten jót tett az új Fabiának. Ha hátulról szemügyre vesszük első látásra úgy tünik olyan mint a csapotthátú /hatchback/ hátulja, de nem, itt valahogy több időt szántak a formatervre, vagy egyszerüen csak a húzott forma tette elegánsabbá, nem tudom. Az általunk tesztelt autón szinrefújt kilincseket, tükröket, projektoros lámpákat, ködlámpát, kartámaszt és bicskás kulcsot is találtunk, ez persze gondolom a felszereltség része, ha nincs benne az általunk választott csomagban, biztosan rendelhető is.


Ha beülünk, ismerős kép fogad minket: digitalizált műszerfal, a középen kissé felfelé tolt klima kezelő egység és rádió. Aztán megakadt a szemem a műszeregységen: középen a felsőbb kategóriákból már ismert színes Maxi-DOT kijelző, de mégsem teljesen digitalizált, hoppá, ezen már ismét visszatértek a régi jól megszokott analóg hőfok és benzinszint jelző műszerek. Na végre, nem tudom hányan vagytok igy vele, szerintem ez sokkal jobb megoldás mint eltűnő szegmens csikokat nézegetni és talán erre a gyártó is rájött (bár lehet hogy ez csak opció). Az ülés érzésre olyan mint az előzőben, mármint az újban persze, ezen nem faragtak semmit, hosszú távon persze nincs tapasztalatom milyen lehet négy óránnyi vezetés után kiszállni belőle, de azt tudom nem olyan ülni benne mint a régi Fabiában.A rádió viszont mindent üt, hihetetlenül jól szól, a mély hangok is kijönnek belőle, szép nagy áttekinthető kijelzője van, ezen kivül a szivargyújtó csatlakozója mellett ott van az audio bemenet is, melyen kedvenc zenéinket az autó hangszóróin keresztül is élvezhetjük, azért ez nem rossz ötlet. A kezelése is viszonylag egyszerű, bár találtunk a kesztyűtartóban leirást róla több nyelven, sajnos magyar nem volt köztük, így nem mentünk sokra vele.

Érdekességképpen a női tulajdonosok figyelmébe, a vezető oldalon is megtalálható a pipere tükör :-) Ha kicsit hátrébb nézünk illetve ülünk, a hátsó üléssor is helyügyileg kényelmesnek bizonyul, miután a vezető oldalán beállitottam a megfelelő távolságot, hátul igy is elfért a térdem. Nem vagyok egy kosaras alkat, de azt biztosra állithatom hogy 170-180 körüli emberek nyugodtan ülhetnek hátul is. Arra már nem mernék mérget venni hogy középen is kényelmes, mert ugye hátul három fejtámlát találunk, tehát elméletben hárman is be kellene férni, azért én nem lennék a középső helyében :-) De ne akarjunk túl sokat végülis ez egy kisautó és még a régi Fabiában sem volt kényelmes hátul nyomorogni. Én azt mondom két felnött és kész.Most pedig jöjjön a lényeg, a csomagtartó, meglepve tapasztaltam miután kinyitottam a hátulját mekkora hely van benne, nem semmi, lehet csak nekem szokatlan, mert nem kombim van, valahogy ez hihetetlen nagynak tünik. Papirforma szerint a régihez képest 54 literrel nagyobb. A előző generáció 426 literéhez képest ennek 480 literes puttonyt adtak a cseh mérnökök, szerintem jól tették. Ebbe szinte mindent kényelmesen belepakolhatunk. De ha valamit mégsem akkor az osztottan dönthető /ez biztos felszereltség kérdése/ hátsó üléssort előre hajtva összességében 1460 literes csomagteret kapunk, igy már szerintem egy bicikli is befér, talán még el sem kell dönteni :-) Prakikus továbbá a két zseb szerűség a belső két oldalon, ide tehetjük kisebb tárgyainkat anélkül hogy menet közben ide-oda csúszkálnának, azonban ha nem elég ez a két rekesz, tovább bővithetjük egy gyárilag az autóhoz kapott műanyag ráccsal amit a csomagtér oldalsó burkolatához tudunk kapcsolni.Motorok tekintetében nincs nagy változás az új Fabiákba szerelt palettán. Ez a modell is beszerezhető, 1.2 12V 51kW, 1.4 16V 63kW, 1.6 16V 77kW, dizelből pedig 1.4 PD TDI 51kW, 1.4 PD TDI 59 kW, 1.9 PD TDI 77kW -os motorokkal. Egyedül az 1.2 6V 44kW hiányzik, de ez már az elődnél is így volt.Összességében nekem a Combi változat jobban tetszett mint a csapotthátú kistestvére, szerintem külsőre és belsőre is jobban sikeredett. De azért én maradok a réginél :-)
Amire a Combi tesztjénél nem tértünk ki, az megtalálható a tavaly bemutatott csapotthátú Fabia tesztjében.


Johnny, Sifre