hirek.JPG

linkek.jpgSkoda Fabia II: mindenben jobb lesz ?

Lendületben a csehek
 
Idén drasztikus változások zajlanak a Skoda modellpalettáján. A Volkswagen tulajdonában álló cseh vállalat nemrég a Genfi Autószalonon mutatta be Roomster nevű kisegyterűjét, nemsokára pedig lecseréli immáron koros sikermodelljét, a Fabiát is.
Az új Fabiáról egyelőre csak erősen álcázott kémfotók, illetve grafikák láttak napvilágot, a kisautó utódjáról azonban már lehet tudni egyet-mást.
 
Megjelenésében a hírek szerint leginkább a Roomsterre hasonlít majd, na persze a tetővonala lényegesen alacsonyabban húzódik, ennek megfelelően pedig a beltér is kevésbé ígérkezik szellősnek. A hagyományos ötajtós változat mellett kapható lesz lépcsőshátú és kombi kivitel is, a háromajtós változat azonban továbbra is a Polo és az Ibiza sajátja marad konszernen belül. A következő generációs Polo padlólemeznek köszönhetően azonban lényegesen nagyobb lesz az új Fabia belső tere, mint a jelenlegié, tehát jó eséllyel felveheti a versenyt az olyan "újgenerációs" kisautókkal, mint a Fiat Grande Punto, a Renault Clio III, vagy éppen a Peugeot 207.
Az új Fabia belső kialakítása a hírek szerint sokkal tetszetősebb és igényesebb lesz, az összhatás állítólag az Octaviára emlékeztet majd. A biztonsági fejlesztésekre is komoly hangsúlyt fektetnek a Skodánál, így reményeik szerint új kisautójuk ötcsillagos minősítést kap majd az Euro NCAP törésteszten, bár ez az ötcsillagos Golffal közös padlólemezre épülő Octaviának nem sikerült, a kompakt modell ugyanis "csak" négy csillagot szerzett, sokak szerint a VW tudatos manipulálása miatt.
 
Motorválaszték tekintetében a legnagyobb újdonságnak a közvetlen befecskendezéses FSI erőforrások számítanak majd, de a megújított TDI-k is igen nagy népszerűségre számíthatnak. A remények szerint a VW újdonsága, a turbófeltöltőt és kompresszort egyaránt tartalmazó 1.4 TSI erőforrás is bekerül majd az új Fabia motorházteteje alá. Sportváltozatra is bátran lehet számítani, a dízelmotoros Fabia RS ugyanis beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A hírek szerint így az utódban is egy kétliteres turbódízel lesz, ami akár 170 lóerős is lehet.
 
A Skoda Fabia második generációja nagy valószínűséggel a szeptemberben megrendezésre kerülő Párizsi Autószalonon mutatkozik be, forgalmazni pedig jövő év elején kezdik el.