hirek.JPG

linkek.jpg
Videók
Új Fabia: első benyomások

Először is megjegyzem, az új Fabia első látásra szinte semmiben sem hasonlít elődjére, ez nem mintha baj lenne, csak kicsit szokatlan, legalábbis nekem. Aki nem ismerte a régit az szinte biztos hogy beleszeret. Harmónikus színek, kellemes tapintású kárpitok, burkolatok jellemzik. De még várjunk ezzel, elöször nézzük meg kívülről.

Egy ezüst szinű autó formájában láthattam elöször élőben, és ami rögtön szemet szúrt, hogy előröl olyan mint egy Roomster. Kicsit magasnak tűnik az orra a régihez képest amit inkább a lapos, kissé mélyenülő nózi jellemezte. Majd elindultam mellette és megláttam az oldalindexet, ezt egy az egyben a régi Fabia-ról örökölte és annak is a sport verziójáról vagyis az RS-ről. A kilincs is az elődöt idézi. Ezzel be is fejeződött a külső hasonlóság a két modell között.


Nézzünk kicsit a belsejébe...

Belülről egy tágas, barátságos igényes környezetet láthatunk. Az ülésbe beülve észrevehető hogy kicsit puhább és a formája is változott. A műszerfal is szintén a Roomsterből való. Kissé érdekes az elrendezés, de szokás dolga. A klíma és ventillátor szabályozás felülre került a rádió fölé, és új gombokat is kapott. A rádió nagyon kellemesen szól, tisztán,  akusztikusan. Még kis hangerőnél is, ha az ember rátekeri a mélyet, igényesen szól és érződik benne minden kis rezzenés. Nem tudom a videón mennyire lesz hallható, de ezt abszolút eltalálták :-) Tovább folytatva a kesztyűtartóval, szerintem kicsi, viszont kettő van belőle :-) Egy le és egy felfelé nyiló ajtóval. Helyet kapott még a műszerfal hátsóbb részén az utasoldali légzsák is. Természetesen a vezetőnek is jutott és ráadásul szériában négy légzsákkal szerelik fel az új Fabiákat. A másik kettő a két első ülésben helyezkedik el.


Ezeken kívül az általam kipróbált modellben volt két első ablakemelő ezeket a vezető oldali ajtóból tudjuk vezérelni az előző Fabiából megörökölt kapcsolókkal. De az ajtók magunkra zárását már nem itt találjuk, hanem a váltógomb előtt a középboxban beépítve. Közvetlenül ez mellett foglal helyet a két első ülésfűtés kapcsolója, persze ha rendelünk bele ill. ha a felszereltség tartalmazza. A váltógomb is teljesen más lett, körben fut végig rajta a zsák és aluminium gyűrű zárja hozzá a közép boxhoz. Maga a váltó érzésem szerint a régi; pontos, precíz, könnyen kapcsolható. A pedálsor is az elődből került ki.


Kissé hátrébb nézve a hátsó üléssor viszont nagyot változott, eltünt belőle a kagyló forma, viszonylag sík. Mivel én keveset utazom hátul nem tudnám megmondani, melyik a jobb. Ez csak hosszabb úton derül ki. A hátul utazók lábtere olyan ahogy azt a Fabiaban megszokhattuk, ha teljesen hátratoljuk az ülést, akkor bizony ott ne üljön senki. De mivel ez a kategória nem a két méter feletti embereknek készül, talán nem lesz gond :-) A tetőkárpitra felkerült viszont, amit én nagyon hiányoltam az enyémből, mégpedig a világítás. Nem tudom ez széria lesz-e az alapfelszereltségnél is, de ez nagyon jó ötlet volt. Ezen kívűl megtaláljuk a három fejtámlát és a három biztonság övet, valamint az ISOFIX rendszert.


Ha kiszállunk és kinyitjuk az ötödik ajtót, meglátjuk hogy egy kissé méretesebb csomagtérrel látták el mint a régit és a két oldalán két kis zseb is található, amiből az egyiket alapból elfoglalja az elsősegély csomag, de a másikba azt tehetünk ami jólesik :-) Világítást itt is csak egyik oldalt találunk, mint eddig, ami sajna szokása szerint nem nagyon világitja be a teret, pláne ha már van benne egy két dolog.


Végül pedig nézzük a motort...

Ebben az autóban egy 1.4-es 80 pacis motort találtam ami hangra 100%-ig olyan mint a régi, sőt egész pontosan az, csak a motortakaró burkolatot cserélték le, és a jobb hangszigetelés kedvéért felkerült egy filc szerü anyag a motorháztetőre, olyasmi mint ami a dízeleken szokott lenni. Az akkumulátor tartója a már eddig megszokott szinte burkolat nélküli verzió. A hajtás mint az elöbb írtam a régi jól bevált váltón keresztül Bridgestone gumikon érkezik az útfelületre. Szerintem ez azért sokkal jobb mint a Matadorok, vagy a Barumok voltak :-)


Röviden ennyi, biztosan kihagytam néhány dolgot amit nem tudtam megnézni, vagy elfelejtettem, ha valaki szeretne személyesen is megismerkedni az új Fabiával és jobban szemügyrevenni azokat a PORSCHE M5 sok szeretettel várja a mostani hétvégén 2007 május 19-20-án. Remélem sikerült számotokra is néhány fontos információt megtudnom.

Köszönöm a figyelmet.

Üdv:  Johnny, Sifre