hirek.JPG

linkek.jpgBemutatkozott hazánkban az új Škoda Fabia

Az új Fabia: magabiztos megjelenés és magas színtű funkcionalitás

Az autóvásárlói igények egyre magasabbak: míg néhány évtizede egyszerűen a globális mobilitás volt a cél, napjainkra igencsak megváltoztak az autósok elvárásai. A magasszintű funkcionalitással kiegészülő vonzó megjelenés és a színvonalas kényelem ugyanis ma éppúgy alapvető követelmény, mint a tökéletes minőség, a problémamentes megbízhatóság, illetve a minden kétség felett álló biztonsági kvalitások. A modellkínálatra a csekélyebb szén-dioxid kibocsátás és üzemanyag-fogyasztás iránti törekvések szintén jelentős befolyást gyakorolnak. A Škoda Auto minden modellsorozatával tökéletesen megfelel ezen elvárásoknak, amelyeket figyelemreméltó előnyök egész sora egészít ki. A kiváló ár-érték aránynak, a számos műszaki fejlesztésnek és a magabiztos formai kialakításoknak köszönhetően a Škoda Auto a nemzeti méretű, közkedvelt és nagy múltú üzemből nemzetközi viszonylatban is sikeres volumengyártóvá fejlődött. A magasfokú funkcionalitás jellemezte, sportos és vonzó konstrukciók, valamint ezek megbízhatósága és minőségi színvonala alkotják azon célkitűzéseket, amelyek jegyében a Škoda Auto új modellsorozatai születnek.

A Škoda Fabia a közelmúltban jelentős mértékben meghatározta a márka megjelenését és arculatát. Az 1999-es Franfurti IAA alkalmával tartott első hivatalos bemutatóját egyöntetűen pozitív visszhang kísérte. A vásárlók és a szakemberek egyaránt tetszéssel fogadták vonzó külsejét, dinamikus vonalakkal megfogalmazott kiegyensúlyozott arányait, bőséges térkínálatát és mindenekelőtt kényelmi felszereléseinek gazdag kínálatát. Ennek számos eleme ugyanis mindaddig csak a magasabb kategóriájú járművekben szerepelt. A Fabia szegmensében elsőként kínált magasságában és tengelyirányban is állítható kormánykereket, a hűthető kesztyűtartót pedig a vezető oldalán egy további klimatizálható rekesz egészítette ki. Olyan extrafelszereléseivel pedig, mint a sebességszabályozó, az automatikus légkondícionáló, az üveg tolótető, az elektromos ablakemelők és még sok más, a Fabia kényelmi színvonala tekintetében már a felette lévő kategória modelljeivel is versenyre kelhetett.

A Fabia biztos menettulajdonságait mindenütt a legkedvezőbb jelzőkkel illették, s a lépcsős- és ferdehátú illetve a kombi karosszériaváltozatoknak, a rendelkezésre álló motorok sokaságának és széles színválasztékának köszönhetően a Fabia már a kezdetektől az európai kiskategória egyik legkeresettebb modelljévé vált. A szaksajtó tesztjein elért kiváló helyezések és értékelések, valamint a vásárlók körében szerzett töretlen népszerűség a Fabia családot egészen a mai napig a Škoda Auto sikertörténetének egyik főszereplőjévé avatja. Eddig már több mint 1,5 millió autós döntött a Fabia mellett, amivel a Škoda Auto palettáján az 1991 óta legnagyobb darabszámban értékesített modellnek számít.

Az új Fabia – jelentős plusz a biztonság, a térkínálat, a kényelem, a funkcionalitás és az ár-érték arány tekintetében

Az idestova nyolc esztendeje tartó sikertörténetet követően az új Fabia 2007 elején egyéni és magabiztos megjelenésével a vásárlók és a szakemberek körében egyaránt nagy érdeklődést kelt. Átfogó biztonsági koncepciója, továbbra is kiemelkedő ár-érték aránya, s különösen térkínálata még elődjéhez képest is jelentős mértékben fejlődött. A Škoda Auto fejlesztőinek csapata az újszerű szerkezeti kialakítások segítségével sikerrel teljesítette az Euro-NCAP törésteszt legújabb követelményeit és a gyalogosbiztonsági előírásokat. A funkció pedig e téren sem akadályozhatja a formai megvalósítást: felfrissített sportos formákba „csomagolva” az új Fabia kategóriája legtágasabb modellje, a praktikum és a mindennapos használhatóság a legkisebb mértékben sem szorul háttérbe a formai elemek mögött. Éppen ellenkezőleg, a Škoda Roomster esetében is meghatározó, magabiztosságot sugárzó függőleges felületek a beltér rendkívül hatékony kihasználását teszik lehetővé.

Az új Fabia jóval érzelemdúsabb formavilággal hódít. A felfrissített design, az erőteljesen kihangsúlyozott hűtőrács, az éppoly dinamikus, mint harmonikus fényszórók, illetve az autó oldalán végigfutó, mozgékonyságot és igényes kidolgozást sugárzó vonal motívuma egyértelműen kiemeli a Škoda új modelljét a vetélytársak tömegéből. Akárcsak a kívánságra fehérre fényeztethető tető, illetve a hétféle különböző keréktárcsa-design (ebből három könnyűfém).

Az egészében véve kompakt jármű térkínálata külső méreteihez képest átlag feletti, a hátsó ülésen különösen bőséges fejtér áll rendelékezésre. A vezető ergonómikus üléspozíciója az új Fabia esetében már magától értetődő, a magasabbra helyezett ülések kedvezőbb rálátást kínálnak a karosszéria elejére, de a be- és kiszállást is kényelmesebbé teszik. A Fabia minden utasa számára térdmagasságban is nagyobb helyet és tágasabb lábteret kínál, új mércét állítva az utazás kényelme terén.

A belső tér funkcionalitása számos tekintetben fejlődött. A „Climatronic” rendszer, a fűtés és az audio-berendezés kezelőelemei magasan, a középkonzolon helyezkednek el, így a vezető anélkül használhatja őket, hogy figyelmét jelentős mértékben elvonná a forgalomról.

A legalább 300 literes csomagtér szinte minden hétköznapi szállítási feladatra kiválóan alkalmas. A két különböző magasságú helyzetben használható csomagtér-borítás egyszerre fokozza a csomagtartó variálhatóságát és funkcionalitását.

Az új Fabia ezekkel a valóban kiemelkedő előnyökkel és az érzelmekre egyértelműen közvetlenebbül ható karakterével szólítja meg széles vásárlói körét, még magasabb fokú használati értéket kínálva számukra. Emellett azonban olyan új vevői célcsoportok felé is fordul, akik különös hangsúlyt fektetnek az egyéni és dinamikus fellépésre, és az egyéni kialakítások terén is tág lehetőségeket igényelnek. Az új modell sokrétű felszereltsége megfelel ezen elvárásoknak, a Fabia megoldások egész sorát kínálja arra, hogy tulajdonosa maradéktalanul kifejezhesse benne egyéniségét. A Fabia új generációja a legkorszerűbb technika, a biztonság magas színvonala, egyszerű kezelési koncepciója, illetve biztos és dinamikus menettulajdonságai révén tűnik ki, mégpedig immár közismerten kedvező ár-érték aránya megőrzése mellett. Tulajdonságainak összessége a legkedvezőbb előfeltételeket biztosítja számára ahhoz, hogy elődje sikereinek méltó folytatójává váljon, sőt messze túl is szárnyalja azokat. Az új Fabia a megjelenésre sokat adó és a költségtudatos vásárlók számára egyaránt elég csábító, hogy révén a Škoda Auto világába lépjenek.

Az új Fabia motorházteteje alá hétféle motor kerülhet, a négy benzinest a dízelek triója egészíti ki. A teljesítményválaszték teljes mértékben lefedi a kiskategória igényeit, a paletta a leggazdaságosabb 44 kW-os (60 LE) változattól egészen a sportos 77 kW (105 LE) teljesítményű verzióig terjed. Az 1,4 literes 59 kW (80 LE) és az 1,9 literes 77 kW (105 LE) teljesítményű dízelmotorokhoz a környezet védelme érdekében dízelrészecske-szűrőt is rendelhetünk. A legerősebb benzines erőforrás „Tiptronic” funkciójú, hatfokozatú automatikus sebességváltóval is rendelhető.

forrás: skoda.hu