hirek.JPG

linkek.jpg
KÉPEK ITT

Új utakon - Skoda Fabia 2007 menetpróba

A Skoda Fabia sem kerülhette el sorsát, az általános hizlalókúra a csehek kisautóját is utolérte. Kipróbáltuk a megújult slágergyanúst.

A Skoda az egységes márkaarculat kialakítását a Roomsterrel kezdte. A nagyközönségnek hivatalosan a Genfi Autószalonon bemutatkozó új Fabia egy az egyben örökölte az egyterű csábos orrát, ettől megjelenése - amúgy roppant sikeres, összesen 1,6 millió példányban elkelt - elődjénél sokkal modernebb lett. Fabiából még tavaly is többet sikerült eladni, mint egy évvel korábban, a 3,1 százalékos emelkedés 243 982 darabot jelentett.

Az autó hosszához 22, magasságához 47 millimétert csaptak hozzá, a hátsó rész kissé fantáziátlan kialakítása miatt az autó sziluettje a Suzuki Swift tankszerű megjelenését idézi. A motorháztető a gyalogosok védelme érdekében 30 milliméterrel került feljebb, mindent összevetve kicsit sem lóg ki a kisautó-szegmens egyre több indulót számláló mezőnyéből.

A modellfrissítéssel a Skoda elsődleges célja a belső helykínálat növelése volt, ez sikerült is. Noha a hosszúság csak 22 milliméterrel nőtt, a hátsó ülésen utazók számára 33 milliméterrel szellősebb térdhely áll rendelkezésére, a feljebb került plafon miatt pedig a fejtérrel sincs gond. Az új Fabiában 173 centis vezető mögött 173 centis utas kifejezetten kényelmesen utazhat, szorongásnak, kényelmetlenségnek nyoma sincs. A tervezők nem feledkeztek el a csomagtartó bővítéséről sem, az ötletes "hátizsáktartóval" felvértezett puttony 300 literes, ami 40 literes növekedést jelent az elődhöz képest (hajtogatással 1163 literes raktér nyerhető).

A felhasznált anyagok minősége kifejezetten kellemes, a capuccino bézs tesztautó világos kárpitja (összesen kilencféle belső hangulat rendelhető) különösen mutatósnak bizonyult. Az új, feláras multifunkciós kijelzővel is kiegészített műszerfal a réginél áttekinthetőbb, az ideális vezetési pozíció meglelése viszont nehézkes. Megszokást igényelnek a pedálok is, kicst magasra kell emelni a lábakat kezelésükhöz.

Az első ülések közötti kartámasz igazából nagyobb termetűeknek ideális, átlagos vagy kisebb méretekkel a - talán túlzottan vaskos - váltókar elérése nehézkes. A középkonzol is a Roomsterből érkezett, azaz a klíma vezérlőit a rádió felett kell keresni, gyorsan megszokható. A kétrészes kesztyűtartó praktikus megoldás, a beltér legmegkapóbb elemei azonban az újratervezett, a Roomsterből már szintén ismert kilincsek, melyek a Fabiában nagyon jól mutatnak.

Az új Fabia ugyanazt hozza, amit a kisautó-szegmenstől már megszokhattunk. Futóműve egyszerre kényelmes és billegős, ezzel együtt tökéletes kompromisszum mindennapi használatra. A kanyarodás nem számít különösebb élménynek, nagyobb tempóban bevállalt fordulóknál az autó ráadásul nem csupán az orrát hajlamos tolni, hanem mintha teljes egészében sodródna. A kormányzás pontos, bár a kerék lehetne kisebb, az összeszerelés minőségére viszont nem lehet panasz, macskakövön, rázósabb útszakaszokon sincs nyiszogás-nyöszögés.

 megújult Skoda Fabia négyféle benzinmotorral és három dízel erőforrással rendelhető. Ezek közül egy számít újnak, az 1,2-es benzinesből ugyanis a 60 lóerős mellett megjelent a kínálatban egy 70 lóerős változat is. A további benzines paletta a 85 lóerős 1,4-esből, valamint a 105 lóerős 1,6-osból áll, ez utóbbihoz hatsebességes automata (tiptronic) váltó is rendelhető. A többi benzineshez és a 60 és 70 lóerős 1,4-es, valamint 105 lóerős 1,9-es dízelhez ötsebességes kézi váltó dukál. A kombinált fogyasztás - motortól függően - 4,6-7,6 liter száz kilométerenként. A menetpróbán az erősebb 1,4-es dízelt próbáltuk, az alul tapasztalható vészes nyomatékszegénységet leszámítva nem lehet rá panasz, az állandó lendülethez azonban sokszor kell a váltókarhoz nyúlni.

A Fabia olyan zsúfolt mezőnyben harcol majd a vásárlók kegyeiért, melynek résztvevőit hosszan lehetne sorolni, Renault Cliótól Opel Corsán át Peugeot 207-esig rengetegen ide tartoznak. Hazánkba május végén érkezik az új Fabia, az importőr Porsche Hungaria négyezer darabot szeretne eladni belőle év végéig. Az árakról egyelőre annyit lehet tudni, hogy az induló "felülről közelíti" majd a mostanit, a jobban felszerelt modellekért biztosan jóval hárommillió felett kell majd kiadni. Az új Fabia - mely az Octaviával ellentétben felváltja elődjét, azaz nem lesz Tour-széria - ezzel szinte lemásolja versenytársai árlistáit, semmilyen irányba nem lóg ki.

Love at first drive, vagyis nagyjából Szerelem első vezetésre. A Skoda ezzel a szlogennel reklámozza majd az új, elődjénél lényegesen jobban sikerült Fabiát, melytől nagy piaci sikert remél. Kidolgozás és műszaki tartalom tekintetében a cseh gyár új modellje hozza a kategória átlagát, nagy negatívuma viszont külső megjelenése: hiába a modern, fiatalos orr, ha a hátsó részt nézzük, az a helyzet, hogy a Skoda 2007-ben kijött egy Swifttel. Ez esetleg több, az egyformaságtól irtózó vevőt terelhet más kereskedésekbe.

Skoda Fabia 2007 - alapadatok
gyári átlagfogyasztás: 4,6-7,6 l/100 km
CO2-kibocsátás: 120-181 g/km
hosszúság: 3992 mm
szélesség: 1642 mm
magasság: 1498 mm
saját tömeg: 1040-1170 kg
csomagtartó: 300 l
importőr: Porsche Hungaria Kft

forrás: origo.hu