hirek.JPG

linkek.jpgFabia I. 1.2 HTP fojtószelep tisztítás

Először is röviden leírnám, hogy mi is a hiba jelensége: Az elkoszolódott fojtószelep egyenetlen alapjáratot, lassú gázreakciót, hideg motornál fulladozást okozhat, de nem utolsósorban magának a szelepnek a tönkremeneteléhez vezethet, ha nagyon megszorul. Ezért ajánlott legalább minden olajcserekor a kitisztítani (tehát legalább évente egyszer).

 Lássunk neki!

A művelet végrehatásában nagy segítségre volt Lmgs leírása, amely az 1.4 MPI motorokkal rendelkező modelleknél alkalmazható.

Nekem így elsőre 2 órát vett igénybe az egész művelet, de szerintem legközelebb max. 1 óra alatt meglesz.

 Készítsük elő az alábbi dolgokat:

- 1 db. rongy (tisztításhoz és a csavarhúzó fejének becsavarásához, hogy ne karcoljon)

- 10-20 db. fültisztító (tisztításhoz)

- T30-as torx-kulcs (a fojtószelep levételéhez)

- 1 db. laposfejű csavarhúzó (tisztításhoz és az elektromos csatlakozó lepattintásához)

- Tiszta alkohol (tisztításhoz)

- Kontakt tisztító spray (tisztításhoz)

 

1.) Nyissuk fel a motorháztetőt. Ne felejtsük el azt megfelelően kitámasztani, hisz senki sem szeretné, ha az a fejére zuhanna barkácsolás közben! A műveletet mindenképpen érdemes hideg motornál elvégezni, hisz bizonyára nem akarjuk, hogy megégessük magunkat.

Ez a látvány kell, hogy fogadjon bennünket:


2.)
A fent megjelölt helyen oldalról benézve láthatjuk az alábbi kis csövet, amit a motorburkolat levétele előtt vegyünk le! Nekem könnyen lejött, egyszerűen csak húzzuk meg magunk felé.


3.) Következhet a motorburkolat lepattintása, de csak óvatosan, mert alul még egy cső tartja! A megjelölt helyeken (először a bal oldalon) nyúljunk be a burkolat alá, majd egy határozott mozdulattal rántsuk meg felfelé. Ha ez megvan, a másik oldalon járjunk el ugyanígy:

 

4.) Ha ez megvan, akkor fordítsuk hátára a motorburkolatot és húzzuk le az alábbi csövet is. A karikákkal megjelölt rész nekem a leszedéskor kipattant magától, de lehet, hogy nem mindenkinek lesz ilyen szerencséje. Ebben az esetben csak ki kell pattintani a helyéről.


5.) Ha ez megvan, akkor ezt kell látnunk. Így már hozzá is férünk a fojtószelephez:


6.) Nézzük meg közelebbről: Már felülről is látszik, hogy nagyon koszos! 4 csavar tartja, amiket csavarjunk ki (T30-as torx-kulccsal).

 
7.)
Ezután jöhet az elektromos csatlakozó levétele, amit a csavarhúzó segítségével viszonylag könnyen letudunk venni az alábbi módon:


8.) Vegyük le a fojtószelepet. Úgy tűnhet, hogy még fogja valami, de nem így van. Csupán a gumitömítés engedi el nehezen. Kezdjük el finoman körkörösen mozgatni, majd szépen emeljük le. Nézzük meg közelebbről:

Ez a teteje, amit eddig is láthattunk:

 
Az alja pedig megdöbbentően elkoszolódott! 

 
9.)
Most következik a munka nehezebb része, meg kell tisztítani a szelepet. Nekem csak ez a művelet legalább 30-45 percet vett igénybe és a kontakt tisztító legalább fele ráment.

Először is fújjuk be a spray-el mindkét oldalt, hadd oldja egy kicsit a piszkot. Majd az ujjunkat csavarjuk be a ronggyal és a végét itassuk át alkohollal és kezdjük belől törölgetni. Kis idő után ismét fújjunk a kontakt tisztítóból, majd újra az alkoholos rongy következik és így tovább. A nehezen hozzáférhető helyekre kell az alkohollal átitatott fültisztító és a rongyba csavart csavarhúzó feje, ezekkel jobban hozzáférünk. A fojtószelepet egy erős rugó ellenében az ujjunkkal is nyissuk ki és ott is tisztítsuk meg. Legfontosabb a tengelyeknél, hogy a mozgása könnyű legyen.

 A hosszas munka eredményeként így fog kinézni a szelep:

 

 
Ugye mennyivel szebb?

10.) Mielőtt nekilátnánk a visszarakásnak, még a gumi-tömítést is tisztogassuk meg kívül-belül, amennyire hozzáférünk.

 
11.)
Indulhat a visszaszerelés folyamata. Csavarozzuk vissza szelepet és ne felejtsük el az elektromos csatlakozót visszatenni!


12.) Ezután jöhet a motorburkolat visszatétele. Helyezzük a motor tetejére, de még ne pattintsuk vissza, hisz van két csövünk, amit vissza kell tenni. Először kezdjük azzal, amit másodjára vettünk le. Ha rádugtuk, akkor a rögzítőt is pattintsuk be a helyére.


Ezután a burkolatot igazítsuk a fülekhez, majd a burkolatot pattintsuk vissza úgy, hogy felülről megnyomjuk. Könnyen visszapattan! Ha ez megvan, akkor jöhet a másik cső.

Készen vagyunk! Vagy mégsem?

Nagyon koszos, vagy még soha nem pucolt fojtószelep esetén előfordulhat a tisztítás után magasabb alapjárat vagy rázkódik az autó. Ez elmúlik 1-2 nap alatt, vagy VAG-COM-os alapbeállítással, illetve az akksi fél órás lekötésével.

Én a VAG-COM-os módszert alkalmaztam. Feltételezem, hogy akinek van kábele az már eljutott odáig, hogy beüzemelje, így arra nem térnék ki. Az alapbeállítás így  történik (goes leírása):

„Legyen meleg a motor (kb. 80 fok), tiszta a fojtószelep, és legalább 11.5 V töltés az akksiban.

Tedd gyújtásba az autót, a motort ne indítsd el!

[Select]

[01 - Engine]

[Measuring Blocks - 08]

Group 060

[Go!]

[Switch to basic settings]

Hagyd így fél percig, villog az ADP RUN, majd ADP OK.

Utána:

[Switch to Meas. Blocks]

 

Nagyon fontos, hogy véletlenül se érj hozzá közben a gázpedálhoz.

 
Én a motor felmelegítéséhez mentem egy kört az autóval. Mivel az enyém nagyon piszkos volt, így közben tapasztaltam furcsaságokat is (pl. fékezéskor felszökött 2000-re az alapjárat). Előző nap nem volt hibakódom, de a próbakör után keletkezett pár. Ezzel ne foglalkozzunk, az alapbeállítás után töröljük ki őket.

Egy hét múlva azért nem árt újra kiolvastatni!


Sok sikert!

 

                                                                                                         Ted Mosby