hirek.JPG

linkek.jpgFabia I. 1.2 HTP motorburkolat rezonanciájának megszűntetése

Először is röviden leírnám, hogy mi is a hiba jelensége: Az 1.2 HTP motorburkolat közepén található világos-szürke színű műanyag négyzet (aminek a közepén a Skoda logó van) valamiért rezonál, ha jár a motor. Hozzáteszem, mindezt elég hangosan teszi. Mivel én idén télen vásároltam az autót (2004-es, új kormányos változat), így nem tudom, hogy nyáron is rezeg-e. Gondolom a probléma az, hogy a hidegtől összébb szűkült a műanyag, így van tere a mozgásra. Bár ennek ellentmond az, hogy én fűtött garázsban tartom az autót, és ha a motor meleg, akkor is rezeg.

Először is győződjünk meg arról, hogy a mi Fabiank is produkálja-e a „hibát”. Indítsuk be az autót, majd nyissuk fel a motorháztetőt. Ne felejtsük el azt megfelelően kitámasztani, hisz senki sem szeretné, ha az a fejére zuhanna barkácsolás közben!

Ez a látvány kell, hogy fogadjon bennünket:Nagyon egyszerű letesztelni, hogy az adott autónál is fennáll-e a hiba: ujjal érintsük meg a műanyag részt, amin a Skoda jel és az 1.2 12V felirat szerepel. Ha nem hallunk változást, akkor nincs rezonancia.

Ha viszont ezt halljuk, akkor van:

(a videó nem működik Internet Exlorer alatt)

Lássunk neki!

Kb. 5 percet vesz igénybe az egész művelet. Állítsuk le a motort, majd készítsük elő az alábbi dolgokat:

- 1 db. laposfejű csavarhúzó (a műanyag fülek kipattintásához)

- 1 db. rongy (a csavarhúzó fejének becsavarásához, hogy ne karcoljon)

- 1 db. konyhai mosogatószivacs (ami a rezgést fogja megszűntetni)Lehetőleg fűtött garázsban, vagy egy rövid út után (tehát meleg motornál) végezzük el a műveletet, hisz hidegben a műanyag fülek könnyen törhetnek. Vigyázzunk, hogy ne érjünk hozzá semmihez sem, ami forró lehet! Maga a műanyag burkolat csak enyhén langyos.

1.) A megjelölt helyen nyúljunk be a csavarhúzóval (ne felejtsük el a fejét a rongyba becsavarni).2.) Finoman pattintsuk fel vele a műanyagot.3.) Ugyanezzel a finom mozdulattal menjünk körbe a négyzeten, mert sok fül fogja.Alatta biztos, hogy lesz piszok, ezt egyúttal érdemes letakarítani!

4.)  Fogjuk a szivacsot, majd vágjuk le róla az érdes, sötétszürke „dörzsi” részt.

5.)  Helyezzük a szivacsot a burkolatra, az alábbi módon, lehetőleg ugyanebben a pozícióban.Nem kell semmivel sem rögzíteni, majd a fedél odaszorítja.

 6.) Helyezzük vissza a fedelet, óvatosan, ügyelve a fülek épségére. Készen vagyunk!

 Ha mindent jól csináltunk, akkor ezt kell hallanunk:

Attól nem kell félni, hogy a szivacs megolvad! Amióta odaraktam, már tettem meg hosszabb utat is és változatlan állapotban maradt.

Sok sikert!

 

 

                                                                                                         Ted Mosby