hirek.JPG

linkek.jpgFabia I. Központizár-Ablakemelő kapcsoló kivétele


Először is röviden leírnám, hogy mi is a hiba jelensége: A vezetőoldali könyöklőben lévő kapcsolók közül a központi zár bezárója (kulcs ikon) nem világít. Működni működik, de törekedjünk a maximumra! :) Az, hogy mi lehet a baja csak az után fog kiderülni, ha hozzáfértünk a nyákhoz, amin a kapcsolók és a led-ek vannak.

Lássunk neki!

Tokkal-vonóval egy egész délelőttöm ráment a dologra, persze amikor másodjára rutinosan csináltam (a leírás kedvéért), akkor a kiszerelés megvolt 15 perc alatt.

Készítsük elő az alábbi dolgokat:

- 1 db. rongy (csavarhúzó fejének becsavarásához, hogy ne karcoljon)

- 1 db. laposfejű csavarhúzó – nagy méretű

- 6x60-as torx-csavarhúzó

- T20-as torx-kulcs

- 1 db. laposfejű csavarhúzó – kis méretű

- 1 db. a képen látható módon elhajlított 100-as szeg (nagyon fontos kellék)

 
1.) A művelet megkezdése előtt a kulcsot mindenképp vegyük ki a gyújtáskapcsolóból! Aki nagyon nem biztos magában, az esetleg az akkumulátort is kösse ki, mivel a kapcsoló végig feszültség alatt van. Mivel én próbálgattam a panelt, hogy mi lehet a rossz, sikerült rövidre zárnom 2 szálat. Szerencsére csak a belső világítás biztosítéka ment ki a figyelmetlenségem következményeként.

Télen nem árt fűtött garázsban végezni a műveletet, mert a műanyag fülek könnyen törnek!

Az ajtónál ez a látvány (vagy hasonló) kell, hogy fogadjon bennünket:


2.)
A fent megjelölt helyen alulról benézve láthatjuk az alábbi kis lyukat. Itt kell a 100-as szeggel felnyúlni és kipattintani a hátsó rögzítő fület. Elhajlítani azért kellett, mert a kárpitban is van egy törés, így ha egyenes lenne, akkor nem menne be. A lyuk annyira pici, hogy csavarhúzóval sem lehet hozzáférni.

 

 


Ehhez viszont nem tudok segítséget írni, ki kell tapasztalni, hogy hol van a kis fül. Türelem kell hozzá, bőven. A fenti képen (amely gyári leírásból származik) jól látszik, hogy merre kell mozgatni a szeget. (Itt a képen csavarhúzó van. Ha valakinek van olyan pici, aminek befér a feje és el tudja hajlítani a szárát, akkor azzal is lehet csinálni… de egy szeg mégiscsak olcsóbb.)

Ha jól csináljuk, akkor hátul kipattan a fül, majd gyorsan alá kell nyúlni a rongyba csavart nagyobb méretű csavarhúzóval, nehogy visszapattanjon.

 
3.) Ezután a szeget is és a csavarhúzót is a megjelölt irányokban tovább kell felfelé mozgatni. Innen már könnyű dolgunk van. Ezt megint ki kell tapasztani, hogy utána hogy pattintjuk ki. Ne ijedjünk meg, adja magát a dolog.

Ha mindent jól csináltunk, akkor ezt kell látnunk:

 

 
Elöl is fogja 3 fül. Sokan ezek kipattintásával veszik le a könyöklőt, de ezt nem ajánlom, mert egyrészt sokkal nehezebben jön ki, másrészt könnyen eltörnek a fülek, harmadrészt pedig nyomot hagy a műanyagban. Ezt tapasztalatból írom (sajnos), én is itt próbáltam először kibontani, pedig a csavarhúzó feje rongyba volt betekerve.


4.)
Felülről fordítsuk ki magunk felé a kipattintott emelet. Mielőtt nekilátnánk levenni az egészet, a csatlakozót előbb le kell húzni. Picit nehéz hozzáférni, mert elég rövid a kábele.

 
A csatlakozó rögzítő füles, amit a nagyobb csavarhúzóval könnyen ki tudunk oldani:

 
Ha szépen lejött, akkor ezt fogjuk látni:

 
5.) Most nekiláthatunk a kapcsoló szétszedésének. A gyári leírás rajza:

 

 

Így néz ki felülről és alulról:

 

 

A fent megjelölt helyeken csavarjuk ki a T20-as torx-kulccsal a 3 db. csavart.

 

 

Eredmény:

 

 
Fordítsuk meg és csavarjuk ki a 7 db. csavart a 6x60-as torx-csavarhúzóval. Ez annyira pici, hogy a torx-készletemen nem is volt ilyen. Külön megvásárolható, a mobiltelefonok szétszedéséhez is pont ilyen kell.

 

Ha kijöttek a csavarok, akkor vegyük elő a kis méretű csavarhúzót. Még oldalanként 2-2 fül fogja össze a műanyag házat. Ezt nagyon óvatosan pattintsuk szét!

 

 
Miután szétjött:


 
A zöld nyákot egyszerűen csak emeljük ki, már nem fogja semmi sem.

Semmilyen sérülés nem látszott a panelen, így elvittem egy elektroműszerész ismerőshöz, aki kis méregetés után megállapította, hogy a led ment tönkre (ilyet még nem tapasztalt). Forrasztott bele egy másikat. Persze pont ugyanolyan nem volt neki, így a mellette lévőt is kicseréltük, hogy legalább azok egyformán világítsanak. Az új is zöld, csak talán picit erősebb a fénye mint a gyárinak.

Íme a nyák, már az új ledekkel:

 

 
És a végeredmény:

 
A visszaszerelés értelemszerűen fordított sorrendben történjen! Mielőtt a könyöklőt visszapattintanánk a végleges helyére, teszteljük le, hogy működik-e minden kapcsoló!


Sok sikert!

 

                                                                                                         Ted Mosby