hirek.JPG

linkek.jpg
Fabia váltókar-nyöszörgés megszüntetése

Először is röviden leírnám, hogy mi is a hiba jelensége: A váltókar egy idő után elkezdett nyöszörögni, amikor mozgattam, vagy váltottam. Az autó 2004-es, most figyeltem fel az idegesítő hangokra.


Pontosan milyen hangok is? Ilyenek:Lássunk neki a megszüntetésnek! Egyértelmű, hogy kenőanyagért kiált a váltókar. Kb. 10-15 percet vesz igénybe az egész művelet, amelyhez az alábbi dolgok szükségesek:


- T20-as torx csavarhúzó

- Segédeszköz a műanyag fülek kipattintásához

   (nálam ez egy műanyag konyhai hablapát - briliáns, nem sérti meg a műanyagot)

- A kenőanyag pedig szilikon spray, vagy gépzsír legyen

   (ami tartósabb, de nehezebben jut be a megfelelő helyre)

 

Én most a szilikon spray-t választottam, meglátjuk mennyire lesz tartós. Ha kis idő után újra nyöszörögne, akkor majd zsírral „támadok”.


1.) Nyissuk fel a váltókar előtti hamutartó fedelét, majd erősen fogjuk meg a képen látható módon és egy határozott mozdulattal húzzuk meg felfelé:


 

 2.) Az ittlévő 3 csavar közül a középsőt csavarjuk ki a torx kulcs segítségével:


3.)
Ezután óvatosan nyúljunk be a hablapáttal a váltókar-keret mellett és pattintsuk ki a füleket (összesen 6 db. fogja, valamint egy hetedik is a hamutartó alatt). Kicsit nehezen fog kijönni, érzéssel és óvatosan kell vele bánni:

 

4.)  Ez a látvány fog minket fogadni, ha kijött és felemeljük a váltókeretet:

5.)  A megjelölt helyeket fújjuk be szilikonnal (vagy zsírozzuk meg):

A visszaszerelés értelemszerűen fordított sorrendben történjen. Ha kész, akkor a váltókart járassuk meg egy picit, rakjuk be párszor mindegyik sebességbe (a kuplung legyen benyomva!).

Ha mindent jól csináltunk, akkor a váltókar hangja (vagyis már nincs is hangja :) ) ilyen lesz:

Sok sikert!

 Ted Mosby