hirek.JPG

linkek.jpgBelsőkeringetés-állító motor fogaskerekének javítása

A motor ki-, és beszerelése a http://www.skoda-orrmotor.hu/muhelytip.php?id=107 linken található leírás szerint történt, mindenképpen olvassátok el mert plusz dolgok is vannak benne amik engem nem, de másokat érinthetnek.

Nekem a hibajelenség az volt hogy búgni búgott a kis motor, mintha dolgozott volna, de effektív munkát nem végzett. Arra gondoltam hátha csak szétcsúsztak a fogaskerekek.

Hát nem így volt.

Ha kivettétek a kesztyűtartót kb. ezt kell látnotok.A piros nyíllal jelölt 2db csavar tartja a motort (plusz legfelül két „karom”).

A visszaszerelésnél nem bírtam vele, főleg azért mert a lapátok mindig elmozdultak, meg hát hely sincs nagyon, így hát a kékkel jelölt csavarokat is kiszedtem.(A felső kettő a körölbelüli pozíciót jelöli, mert nem fért bele fotózáskor) Ezután az egész ventit ki lehet fordítani, persze csak a csatijának kihúzása után.(narancssárga nyíl, és az alsó csati a bontható!)

Sárga nyíl jelöli a motor tápcsatiját, két pöcök benyom és kihúz lefelé!Kiszabadítás után az elektromos csatit visszadugva a motorra, gyújtást adva, leteszteltem a dolgot mert látni akartam ha mi is lehet a gond. Előtte a már szabad 2db lapátot kézzel átmozgattam, nem találtam kivetni valót bennük.

Ha sikerült kiszabadítani, akkor így néz ki teljes egészében a kis motor. (hátulról nézve)A forgómozgást végző fogasívet egyszerűen ki tudtam venni, és ez jól látszik majd a későbbi képeken is miért.Gyakorlatilag úgy forog a fogasív, hogy a motor vége egy forgó „cső” (fehér), amiben 4 retesz van egy mással szemben oldalt és alul két pici. Funkcióját a négy oldalsó fejtené ki teljes egészéében, de ezek nálam úgy látszikl teljesen elfáradtak, és letörtek. Ha viszonlag erősen benyomtam a helyére a fogasívet akkor, az alsó pici reteszek „elkapták a fonalat”, és akkor forgott. Amúgy meg nem.

Megtakarítva már jól látszanak a kontúrok, hogy hova is akarna „kapaszkodni”, ha lenne mibe. :DAz orovoslásra igen egyszerű, és költséghatékony megoldást ötlöttem ki.

Egész egyszerűen a fogasív tengelyének két oldalát, amelyek a motor forgó felületével érintkeznek, összeragasztottam. Természetesen, a felületeket rendesen előkészítve, megtisztítva, és ügyelve hogy csak oda kerüljön ragasztó ahova kell. Én személy szerint NICRO BOND „nem 100Ft-os” (értsd: jó minőségű ) pillanatragasztót használtam. Fél óra száradási időt hagyva neki, már teszteltem is, és láss csodát működött!Összeszereléskor (http://www.skoda-orrmotor.hu/muhelytip.php?id=107) ügyelni a sorrendre, a csavarokra, a csatlakozókra. A lapátok pozíciójával egy jó negyed órát elhülyéskedtem, de összejött. Az egész művelet kb. 1,5óra volt.

A belsőkeringetés-állító motorja működés közben:

(a videók nem működnek Internet Exlorer alatt)


apeelme