hirek.JPG

linkek.jpgÜzemanyagszűrő csere: Skoda Fabia 1.4 16V (BBZ)

Esedékessé vált az autómon a 60 ezer kilométerenként javasolt üzemanyagszűrő cseréje.

A szűrő az autó jobb oldalán a hátsó keréknél található.Ha alánézünk, látható a szűrő:A művelet elvégzése 15-20 percet vesz igénybe. Legegyszerűbb akna fölött végezni, de ennek hiányában én az emelő (hátsó keréknél)+ biztonsági alátámasztást alkalmaztam.

Nem szerszámigényes művelet, mindössze 1 kereszt élű (csillag) csavarhúzóra, 1 vagy 2 db kis lapos csavarhúzóra és egy tálkára van hozzá szükség az elfolyó benzin felfogásához, nomeg egy új szűrőre. Ebből rengeteg féle kapható, én egy közép árkategóriás utángyártott mellett döntöttem.

Az új szűrőt nyomásszabályzóval és anélkül is meg lehet vásárolni, de mivel ennek cseréje nem szükséges a szűrővel együtt, én a szabályzó nélkülit választottam, és azt a régiből szereltem át. Mint látható, a szükséges tömítéseket adják hozzá.Elsőként hogy jobban hozzáférjünk, a fékbovdent kell kiakasztani a tartójából, majd a szűrőt tartó műanyag ház keresztélű csavarját kell kivenni.A következő lépés, a biztosító gyűrűk oldása, az első......majd a hátsó ágaké.Nem egyszerű művelet, figyelni kell nehogy eltörjön. A kis csavarhúzókkal be kell nyomni a biztosító pöckök füleit, úgy pattannak ki a helyükről, nem szabad erőltetni, megfelelően eltalálva nyílnak.

A biztosító gyűrűk nem összetévesztendők, a nyomásszabályzóba befolyó ág kékkel van jelölve, a motor felé folyó ágé pedig más formájú.Az elő és hátsó ágak oldásánál összesen kb 1,5 dl benzin csurog ki, minimális nyomás alatt van, az elkészített tálkát alátéve felfogható.

A két szűrő egymás mellett:A régi szűrőben a nyomásszabályzót egy fém bilincs tartja......amit kihúzva a szabályzó kijön.A szabályzót megtisztítjuk, az alátétet és a tömítést kicseréljük......majd a fém bilinccsel rögzítjük az új szűrőbe.Összeállítva:A visszaszerelés fordított sorrendben történik, a csatlakozókat precízen nyomjuk rá az ágakra, majd a biztosító gyűrűkkel rögzítsük őket. A házba csavarjuk vissza a csavart, akasszuk vissza a kézifék bovdent és kész.Ezután beindítva a motort ellenőrizzük nehogy szivárogjon valahol.

A művelet tűz és robbanásveszélyes lehet, mindenki csak saját felelősségére végezze el!

(A leírás elkészítéséhez köszönöm lmgs segítségét)

zsééééé