hirek.JPG

linkek.jpgFabia I. sedan csomagtér-ajtó kábelköteg javítása

Először is röviden leírnám, hogy mi is a hiba jelensége: Arra lettem figyelmes, hogy csomagtér-ajtó lecsukása közben (Fabia I. sedan) egy bizonyos pontnál mindig felvillan a műszerfal-világítás. Ha teljesen felnyitottam, akkor kialudt, majd újra félig lecsukva pedig felvillant. Később ez azzal fokozódott, hogy már lecsukott állapotban is világított a műszerfal, a csomagteret megvilágító lámpa egyáltalán nem, vagy csak pislogva égett, a rendszámtábla-világítás pedig teljesen sötét volt.

A sedan változatnál a csomagtér-ajtóban lévő elektromos eszközök (csomagtér-nyitó gomb, zár, rendszámtábla világítás) kábelei a bal oldali teleszkóp melletti gumicsőben vannak elvezetve. Ezt megmozgatva sikerült felvillannia a rendszámtábla-világításnak is, így tudtam, hogy itt lesz a hiba (főleg, hogy előtte sokat olvastam erről itt a fórumon – a jelenség nyugodtan tekinthető típushibának is!). Az én autóm 5 éves és viszonylag sokat van használva a csomagtér, ettől is fordult elő, hogy egy bizonyos ponton megtörtek a gumicsőben lévő kábelek.Nézzünk be a gumicső alá, hogy pontosan mivel is van dolgunk... Sajnos én nem tudtam a sérült részig lehúzni a csövet, így el kellett vágnom... a következő látvány fogadott:Itt bizony az van, amire számítottam: az 5+1 vezetékből az egyik teljesen elvan szakadva, a többinek pedig meg van sérülve a szigetelése. Én két lépésben csináltam meg a javítást, elsőként ideiglenesen összeforrasztottam az elszakadt kábelt, a többit pedig leszigeteltem, amíg be nem szerzek mindent a művelethez.

Otthon csak az álljon neki a javításnak, akinek van felszerelése forrasztáshoz és valamennyire jártas is benne, hisz a vezetékek összecsavarásával nem hiszem, hogy tartós lenne a javítás!

A szétvágott gumicsövet nem érdemes javítgatni (bár, van, akinek sikerült úgy bontani, hogy ép maradt), így én rendeltem egyet a legközelebbi Skoda szalonból. A gyári száma 1M0 971 841 A és mindössze 1.300 forintba került:Ezzel még lesz egy kis dolgunk, hisz (mint ahogy a kép is mutatja) három darabban van, amit úgy kell összeragasztani, hogy egyrészt jó irányban álljanak a „fejek”, másrészt pedig egy csepp víz se tudjon belefolyni.

A fejeknek így kell állni, de jobb, ha mindenki szemrevételezi ragasztás előtt:Bár ez nem a reklám helye, de a ragasztáshoz ajánlom a Lidl-ben kapható pillanatragasztót (és minden máshoz is, nekem nagyon bevált). Nem szárad meg olyan gyorsan, de nagyon jól tart. A cső hosszúsága megfelelő, így nyomjunk a két fejrész belső részébe egy kis ragasztót körkörösen, majd toljuk bele a csövet addig, amíg tudjuk (a hosszúsága pont megfelelő). Ezután jön még egy fontos művelet, miszerint az összetoldásnál is ragasszuk körbe, hogy egy csepp víz se tudjuk belefolyni.

A száradásnak én hagytam egy napot!Ezután jön a vezetékek beszerzése, ami nem volt egyszerű feladat. Ha tartósat akar az ember, akkor valami hajlékonyt keres… Erre nagyon jók lennének a szilikon-borítású (ún. SIF) vezetékek, csak ám ebben a méretben égen-földön nincs, így hamar letettem róla (sok telefonomba került). A feladatnak nagyon megfelelne a szokásos hangfalvezeték, ami kívül-belül igen rugalmas, biztos bírná a sok hajlítást, csak épp ebből nem fér el hat darab a csőben... Egyre biztosan szükségünk lesz, a vastagabb vezetéket érdemes ezzel pótolni. Az öt kicsit pedig a képen látható 7 eres vezetékből operáltam ki, ennek a vastagsága pont egyezik az eredetiével, és be is vannak számozva a szálak, ami majd forrasztásnál nagyon megkönnyíti a munkánkat.Én azt a módszert tartottam a legjobbnak, hogy az egész kábelszakaszt kicseréltem, ami a gumicsőben megy, a maradékot pedig visszatolom a kasztniba, ott szépen elfér és még van tartalék is, ami a hosszúságot illeti.

A kábeleket húzzuk be előre a csőbe, a képen látható méretre vágva. A hangfalvezetéket dupla hosszúságúra hagytam, majd az egészet összeragasztottam szigetelőszalaggal (több ponton). Először átfűztem a vastag vezetéket és azzal húztam át az egész köteget a gumicsövön:Itt már elő vannak készítve a végek forrasztáshoz:Akkor lássunk neki a tényleges munkának:

1.) Mielőtt nekikezdenénk, szerintem érdemes az akkumulátort lekötni, biztos ami biztos alapon, még akkor is, ha utána újra be kell állítani pár dolgot (óra, autórádió, ablakemelők komfortfokozata, stb...).
A negatív sarut kössük le először, majd utána a pozitívot! Visszarakásnál fordított sorrendben járjunk el!

2.) Ezután én szépen lehámoztam a gumiborítást a kábelkötegről. Mielőtt szétvágnánk a vezetékeket, figyeljünk arra, hogy két egyforma barna-zöld vezeték van! Az egyiket megjelöltem alkoholos filccel, hogy az összekötésnél nehogy felcserélődjenek.

3.) A kábeleket úgy vágjuk el, hogy a törésponttól kb. 1-1 centit hagyjunk rá mindkét irányban. A felső részen csak óvatosan, mert így is nagyon rövid rész marad meg, a kábelvégek lecsupaszítása és a forrasztás a szűkös hely miatt nem annyira könnyű.4.) Írjuk fel egy papírra, hogy melyik színű vezetéket melyik új számozott vezetékhez kötjük, hogy a másik végen majd ez ne okozzon problémát. Forrasztás előtt terítsünk valamit a munkaterület alá, hogy az esetlegesen lepottyanó forró ón ne tegyen kárt semmiben sem.

A forrasztásokat zsugorcsővel fedtem le, majd egy szigetelőszalaggal összefogtam (akinek van otthon bandázs szalagja, az még jobb erre a feladatra):5.) Ezután jöhet az alsó rész is:

Ha ezzel megvagyunk, szépen toljuk be a felesleges kábelrészeket a kasztniba, tegyük helyére a gumicsövet és kész is vagyunk. Az akkumulátort kössük vissza (pozitív saru először!), majd ellenőrizzünk le mindent, hogy működik-e: csomagtér lámpa, csomagtér-nyitó gomb, rendszámtábla világítás.

Sok sikert!

Ted Mosby