hirek.JPG

linkek.jpgTempomat utólagos beszerelése Fabiába:

Mielőtt valaki nekiáll érdemes utánanézni a bordnetz gyári számának, ha 6Q0...., vagy 6Q1....-el kezdődik akkor a gyári leírás alapján beépíthető. Ha 6Q2...-vel kezdődik akkor nem építhető be, vagy csak a bordnetz cseréjével, de az szerintem elég költséges megoldás lenne. Leírás úgy fogalmaz, hogy gyakorlatilag azokba a Fabiakba nem építhető be melyekben „kis” motorok vannak (1.2L / Kw).

Szükséges dolgok: vagy egy komplett szett (gy. sz.: BEA 400 002), mely tartalmazza a tempómat kart, és a hozzá kapcsolódó kábelt. Igaz Ausztriába lett megkérdezve VW szervizbe, de 28.000Ft-ot mondtak rá.

További lehetőségek:

Tempómat kar Škoda Radiusnál vettem (8L0 953 513J) 6250 Ft-ért.

Kábelt én az Ebay-en /Németországból/ keresztül rendeltem szállítással együtt kb. 7500Ft-ba került.Megoldható kábelköteg házilag való legyártása, de utána érdeklődtem szintén az ausztriai VW szervizbe, csak a 4db műanyag csatlakozóra 6500Ft-ot mondtak. És akkor még mindig kell egy- két dolog, mondjuk két kábelvég, melyeknek darabját neten néztem meg kb. 2 euroba kerültek.

Ha valakinek kis keze van, akkor az esetleg megoldhatja az egész kis munkával, de nekem nem jött össze. Tűzfalon lévő T11a csatlakozóhoz nem értem be nem tudtam az kihúzni.

Munkát az autó áramtalanításával kezdtem.

Utána nekiálltam a kesztyűtartó kivételének:Kormány körüli burkolat megbontásnak:

Majd a középkonzol kibontásának, itt ezt a leírást vettem alapul:


Szellőztető kapcsoló előtti borítást finoman kell levenni, majd a lírás alapján neki lehet állni a lebontásnak. Látszani fog két csavar felül, egy hátul a doboz mögött, egy a jobb oldali takaró díszléc alatt volt, illetve kettő alulról.

Középső szellőző kibontásakor ezt a leírást vettem alapul:
Majd a kormány leszedésének álltam neki, melyhez először le kellett venni a légzsákot.

Másik leírás alapján derékszögbe hajlítottam egy közepes vastagságú csavarhúzót, de rá kellett érezni a dolgokra, kicsit húzni kellett a légzsákot mire kijött a helyéről. Ezt követően lehúztam a csatlakozót és az alatta lévő elektronikának a négy torx csavarját oldottam fel.

Miután kivettem a légzsákot a kormány csavarját oldottam fel, melyhez 12-es a torxnál sűrűbb kulcs kellett, mint amilyen a zárhoz, vagy az üléshez kell. Kormányt mielőtt levettem megjelöltem.

 
Ezek után következett a kormány körüli műanyag lebontása, melyhez kisebb méretű csillag csavarhúzó szükséges. 4Db csavar fogja kettő a kormánykerék alatt kettő pedig alul, illetve alul van még egy torx is. Nézzétek meg, hogy az alsó csavarokat ki tudjátok-e bontani, mert nekem nem volt elég hosszú a csavarhúzóm.

Ez alatt található egy műanyagban lévő elektronika, mely a légzsákot működteti abból is ki kell húzni a sárga műanyag csatlakozót, és a karmok óvatos kihajtásával levető. Helyzetét figyeljétek meg. Kormány bajuszkapcsolókból ki kell húzni a csatlakozókat, és hátul a fém karikán lévő torxot kell feloldani. Két bajuszkacsolót az ablaktörlő felőli műanyag pöcök finom kihajtásával, és egymáson való elcsúsztatásával lehet szétszedni.

Finoman kivettem a km órát, melyhez ezt a leírást vettem figyelembe (hátulról kézzel nyomtam kifelé, és lefelé):


Ezután, ha van anyósülés felőli légzsák, azt kössétek ki, illetve a tartókon lévő 4 torx csavart oldottam ki, légzsák maga rajt maradt a műszerfalon.

Műszerfalat 8 db torx fogj 3-3 az oldalán, és kettő középen. Ha ezek megvannak finoman ki lehet venni a műszerfalat. Igaz kivettem a biztosíték tábla két csavarját is, illetve figyelni kell a hőmérséklet szabályzó ne szoruljon meg. Vissza rakáskor ezekre szintén oda kell figyelni.Most már jól látható a T11a fehér színű csatlakozó, melynek a 10 pinjébe kell a fehér színű kábelt bedugni. Csatlakozó úgy jön ki, hogy az alatta látható látható fém reteszt el kell csúsztatni.

Műanyag csatlakozóban is van egy lilás színű retesz, melyet ki kell húzni és ezután rakható bele a fehér színű vezeték. Na nekem ezt nem sikerült megcsinálnom ezért kellett lebontani a műszerfalat, bár olvastam, hogy valaki már megcsinálta bontás nélkül is. Majd rákötöttem a féklámpa kacsolójára. Féklámpa kacsolójánál finoma kis órás csavarhúzóval szét lehetett nyitni a műanyag ház végét, és ez megkönnyítette a vezeték kivételét. Majd csatlakoztattam a maradék csatlakozót a bordnetz XS3 helyére és megkezdődhetett az összeszerelés.Össze szerelés az autó gyújtásra tesz, és csatlakoztatva kábelel Vag-Com-ra.

01 Engine kiválasztava, és azon belül a 11-es Login eljárások.

11463 kód beadás, és a Do It!, kilépés, gyújtás levesz.

És már lehet tenni is egy próbát.

Köszönet mindenkinek akinek leírását felhasználtam!

Egyéb oldalak érdemes őket végig nézni:

Ebben található a kábel leírása .
Ha meg van minden akkor egy délután alatt elvégezhető. Nekem kettőbe telt, mert várnom kellett a bajuszkapcsolóra, és közbe szerszámokért is fútkoztam.

Dombi7