hirek.JPG

linkek.jpgTávirányítós központi zárral rendelkező Fabia1 zárdugózása

Miután a legtöbb autót zárkihúzás módszerével törik fel, úgy döntöttem első védelmi lépésként megszüntetem a zárbetétet és az ez által nyújtott lehetőséget erre a módszerre.

Ennek lényege, hogy a nálam gyárilag bicskakulcsos központi zár vezetőoldali (és egyedüli) zárbetétjét......ledugózom egy ilyen......az összes többi ajtóban is lévő gyári vakdugóval.

Én egy bontott dugó részt vettem, de ETOS szerint akár újonnan is megrendelhető az ábra szerint.Az egész művelethez mindössze egy db 20-as Torx fejű csavarhúzóra van szükség.A művelet kb 5 percet vesz igénybe.

Az ajtót kinyitva 2 db kis kerek takarófedeleket ki kell pattintani.Mindkettő alatt egy-egy torx fejű csavar található.

Érdemes figyelni, hogy mielőtt és amíg kicsavarjuk őket, a kilincset nyitott állapotban tartsuk......mert különben a zár belül elmozdulhat és lehet szétszedni az ajtót.

Lazítsuk meg a két csavart.Visszaengedhetjük a kilincset, kivehetjük a zárbetétet. A helye:A zárbetét és a „vakdugó” egymás mellett:A visszaszerelés fordított sorrendben történik, „vakdugó” be, csavarok meghúz, takarófedelek vissza és KÉSZ.

Az eredmény:Én azért döntöttem a dugózás mellett, mert előnye hogy a zárkihúzás lehetősége ezzel megszűnik (egy rejtett indításgátló kapcsolóval kombinálva pedig már egy elég hatékony védelmet alakíthatunk ki), és én távirányítós központi zár lévén kulccsal sosem nyitom az ajtót. Természetesen bármikor visszaalakítható.

Egyedül arra kell figyelni, hogy az elem ne merüljön le a távirányítóban, mert akkor séta lesz hazafelé.

A műveletet mindenki saját felelősségére végezze el!


zsééééé